Avui volem parlar-vos de com controlem les malalties i el vigor de les plantes als nostres camps de Fortià.
Un dels principis bàsics de l’agricultura ecològica és l’autoregulació de la natura.
Per afavorir això, els nostres camps de la Rufa estan al bell mig d’un indret natural, els Aiguamolls de l’Empordà, rodejats de flora i fauna autòctones que intervenen en el bon funcionament dels cultius.
Per tant, els nostres horts estan plens d’insectes i d’altres animalons que pol·linitzen les plantes, treballen la terra, i són depredadors de les plagues (com les marietes que es mengen els pugons).
A més a més, les plantes estan disposades d’una manera que s’afavoreixen les unes a les altres. D’això se’n diu associacions de cultius. Hi ha espècies que ajuden a controlar les plagues, d’altres que creixen molt millor al costat d’una altra espècie en concret (com l’api al costat de la col), i espècies que s’inhibeixen el creixement (com l’all amb la mongeta).
I a part de totes aquestes mesures, podem fer servir preparats d’extractes vegetals (purins vegetals) per :
- Potenciar el creixement de les plantes
- Prevenir malalties i plagues
- Curar malalties
Els purins més coneguts i que sovint fem servir a la Rufa són el d’ortiga, el d’all, i el de cua de cavall. Es poden preparar de manera casolana, o es poden comprar en botigues especialitzades.
Aquí us deixem dues receptes d’extractes vegetals perquè ajudeu a les vostres plantes a viure millor, tant si es tracta de plantes ornamentals com hortícoles, com si són d’interior.
Purí d’ortigues
- fortifica i estimula la flora microbiana de la terra
- reforça les defenses de les plantes
- afavoreix la fotosíntesi
- activa el compost
Posem 1 kg d’ortigues fresques dins un recipient amb aigua i les remenem durant 5 minuts. S’ha de remenar cada dia durant dues setmanes, 5 minuts cada vegada. Quan el líquid comença a fer olor, el purí d’ortigues ja està preparat. Aleshores el filtrem i el guardem en una ampolla ben etiquetada. En el moment d’aplicar-lo (cada 15 dies), es pot polvoritzar (diluït al 10%: 1l d’extracte per 9l d’aigua), o regar (diluït al 20%: 2l d’extracte i 4l d’aigua).
Maceració d’alls
Per prevenir i combatre les plagues d’insectes.
Deixem macerar 100 gr d’alls pelats i picats en 2 cullerades soperes d’oli de lli fred (o d’oliva verge). Afegim 1l d’aigua (si és de pluja millor) i remenem. Després ho filtrem i ja ho podem polvoritzar (diluït al 5%: 10cl d’extracte per 1,9l d’aigua).
Llibres interessants
Per si encara teniu més curiositat sobre el tema: